MASŁO KAKAOWE NIERAFINOWANE Bio

Masło kakaowe nierafinowane Ecoflores.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 7,00 zł 7.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: Mas_kak

Opis

Masło kakaowe nierafinowane Bio

Data ważności: 2020-05-10, 2020-08-06

INCI: Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter 

Kraj pochodzenia: Wybrzeże Kości Słoniowej

Przeznaczenie: kosmetyczne

Masło kakaowe (łac. Theobroma Cacao) znane również jako olej lub tłuszcz kakaowy to preparat pochodzenia roślinnego. Pozyskiwane z opalanych nasion drzewa kakaowego, które po 5-miesięcznym okresie dojrzewania są ścinane. Plantacje tych drzew znajdują się głównie w strefie tropikalnej Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Jego wyjątkowe właściwości znane były cywilizacjom prekolumbijskim. Majowie przygotowywali z nasion kakaowca aromatyczny napój na zmęczenie, z kolei Aztekowie uważali je za drogocenny środek płatniczy ważniejszy niż złoto. 

Konsystencja

Każdy owoc kakaowca zawiera kilkadziesiąt drobnych nasionek zaszczepionych w czerwonym miąższu. Owoce poddaje się fermentacji na okres 5 dni, przy czym po upływie czasu oddziela się nasiona i poddaje ponownej fermentacji, suszeniu i prażeniu. W końcowym procesie ziarna zostają zmielone na gęstą i ciemną masę, następnie na ciepło wytłacza się z nich olej. Pozostałości wykorzystywane są do produkcji kakao. Masło kakaowe jest bardzo twarde, posiada jasnobrązową barwę, przyjemny i delikatny zapach czekolady. Charakteryzuje się niską temperaturą topnienia od 30 do 36 stopni (zbliżoną do temperatury ciała człowieka), łatwo go rozprowadzić na skórze i szybko się wchłania. 

Masło kakaowe - właściwości

Masło kakaowe nierafinowane jest bogate w witaminę E, sole mineralne, alkaidy i polifenole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Doskonale pielęgnuje skórę, zawarty w składzie kwas oleinowy ma silne działanie nawilżające i natłuszczające. Masło kakaowe wykazuje niemal 100% biozgodności ze skórą, jest dobrze przez nią przyswajane i wchłaniane - redukuje rozstępy, cellulit, drobne rany i oparzenia. Znakomicie sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji przy suchej, wrażliwej i swędzącej skórze. Jest bezpieczne dla dzieci oraz alergików. 

Dodatkowe zalety kakaowca to:

  • zwalcza wolne rodniki,
  • stymuluje produkcję kolagenu,
  • uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków tj. magnez, potas, żelazo, wapń,
  • tworzy barierę ochronną przed promieniami UV,
  • zapobiega nadmiernemu wysuszaniu skóry,
  • wspomaga utrzymanie opalonego kolorytu skóry,
  • likwiduje przebarwienia,
  • wygładza spierzchnięte i popękane wargi,
  • zmiękcza zrogowaciałą skórę stóp i łokci,
  • zapobiega stanom zapalnym,
  • likwiduje objawy egzemy, wysypki, atopowego zapalenia skóry,
  • chroni przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi tj. słońce, mróz, wiatr,
  • łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem,
  • stosowany jako maść na reumatyzm, w gorączce na malarię. 

Zastosowanie

Masło kakaowe posiada silne działanie lecznicze, jest doskonałym dodatkiem do balsamów w szczególności twardych – w kostkach. Po roztopieniu w kąpieli wodnej stanie się płynnym olejkiem do pielęgnacji i relaksacyjnego masażu całego ciała. Stanowi idealny dodatek do mydeł, kremów, peelingów, balsamów, płynów do kąpieli. Niewielka porcja masła kakaowego rozpuszczona w wannie sprawi, że kąpiel stanie się nie tylko aromatyczna, ale również nawilży skórę całego ciała. Największe jego właściwości zauważa się w kosmetyce w poszczególnych przypadkach:

  • Aromaterapia - działa relaksująco i odprężająco,
  • Włosy - regularne stosowanie zapobiega rozdwajaniu, wypadaniu włosów, łupieżowi,
  • Ciało - składnik wielu preparatów kosmetycznych - głęboko nawilża i zmiękcza skórę,
  • Perfumy - wykorzystywane w produkcji perfum, w odpowiednich warunkach pochłania najmniej wyczuwalną woń kwiatów,
  • Przemysł farmaceutyczny - do produkcji globulek i czopków. 

Naturalny kosmetyk do włosów

Masło kakaowe stosowane jest jako kosmetyk do skóry głowy przy suchej swędzącej skórze. Stanowi doskonałą maskę na włosy przesuszone, z tendencją do łamania się, rozdwajania i puszenia, wykorzystuje się go również do olejowania włosów. Preparat należy dokładnie wetrzeć w skórę głowy i rozprowadzić na całej długości włosów, pozostawić na ok. 2 godziny, następnie dokładnie spłukać i umyć szamponem. Regularne stosowanie masła kakaowego daje zadowalające efekty w postaci głębokiego nawilżenia, wygładzenia i odbudowy struktury włosów bez ich obciążenia. 

Sposób użycia

Płynną konsystencję masła kakaowego utrzymamy dopiero po poddaniu odpowiedniej temperaturze topnienia minimum 30 stopni Celsjusza. Aby uzyskać olej, preparat należy przygotować w kąpieli wodnej lub na kaloryferze. Twardy kawałek można wykorzystać jako pomadkę.

Oferowane przez EcoFlores masło kakaowe nierafinowane sprzedawane jest w postaci nieregularnych bryłek zapakowanych w pojemniki z tworzywa o przeznaczeniu kosmetycznym. Wypróbuj go we własnych recepturach do ciała, twarzy i włosów! 

Cechy i skład chemiczny

W temperaturze pokojowej masło ma stałą, zwartą i bardzo twardą konsystencję.
Rozpuszcza się w temp. 30-36 st. C
Kraj pochodzenia: Wybrzeże Kości Słoniowej
Kraj pochodzenia nasion kakaowych użytych do produkcji: Wybrzeże Kości Słoniowej

Z informacji dostarczonych przez naszych dostawców wynika iż:
Stan skupienia: ciało stałe
Kolor: żółty przechodzący w lekko brązowy
Zapach: Subtelny, delikatny kakaowy :-)
Liczba jodowa: 33-42
Liczba zmydlania (saponifikacji): 188-198
Kwasowość wyrażona w ilości kwasu oleinowego: max 1,75%
Materiał nie poddający się saponifikacji: max 0,35%
Wyniki Testu Blue Value: max 0,05%
Temperatura topnienia: 30 – 34 st. Celsjusza
Współczynnik załamania światła przy 40 st. Celsjusza: 1,456 – 1,459
Zanik materiału po umyciu NaOH : max 0,14%

 

Oferowane przez nas masło kakaowe nierafinowane nie było poddane napromieniowaniu ani nie było poddane działaniom gazów. Nie zawiera GMO’s (organizmów modyfikowanych genetycznie), alergenów i glutenu.

 

Oleje kosmetyczne i masła kosmetyczne do mydeł tradycyjnych Poradnik Ecoflores

 

Mydła na zimno Poradnik

  

Zimowa świeca do masażu przepis Ecoflores

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl