Opcje przeglądania
Wysyłka w
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Masło shea często możemy spotkać również pod inną nazwą  - masło karite. Jest to  właściwie olej pochodzący z nasion drzewa Masłosza - Parka. Drzewa te rosną dziko na sawannach w Afryce Zachodniej. Przez lokalnych mieszkańców nazywane są drzewami życia i świętymi drzewami, gdyż olej z nich wydobywany posiadając swe dobroczynne właściwości  żywi ich i leczy. Już od wieków kobiety afrykańskie używają masła shea dbając o swoją skórę, lecząc nim niedoskonałości, rozstępy czy cellulit. Wiedząc o jego doskonałych właściwościach i walorach, wmasowują shea w skórę swoich dzieci a nawet niemowląt, gdyż shea zawierając niskie, naturalne filtry UVA i UVB chronią przed oparzeniami słonecznymi delikatną dziecięcą skórę. Dzisiaj masło to ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. W naszym sklepie znajdą Państwo masło shea nierafinowane i rafinowane. W temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, po roztarciu i rozgrzaniu w dłoniach przybiera formę stałą. Masło karite ma delikatny, przyjemny zapach. Kolor od kremowego poprzez żółty do lekko brązowego w zależności od partii.

Właściwości i zastosowanie masła shea

Ze względu na cenne właściwości masło shea wykorzystywanej jak dodatek do kosmetyków do pielęgnacji ciała i twarzy m.in, do kremów, balsamów, maseczek. Można je stosować także bezpośrednio na skórę m.in. jako balsam do ust, krem do twarzy lub pod oczy. Polecane w szczególności do pielęgnacji skóry suchej i skłonnej do podrażnień. Dogłębnie nawilża i zapobiega utracie wody, świetnie odżywia skórę, łagodzi podrażnienia i chroni przed czynnikami zewnętrznymi tj. słońce, wiatr, mróz. Dzięki zawartości witamin A i E opóźnia proces starzenia się skóry i chroni ją przed wolnymi rodnikami. Warto stosować masło shea także na włosy, sprawdzi się jako odżywcza maseczka lub serum na końcówki

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl