Oleje i masła kosmetyczne do mydeł tradycyjnych

Oleje i masła kosmetyczne do mydeł tradycyjnych

Tworzenie własnych mydeł jest niewątpliwie fascynującym i w dodatku pożytecznym rzemiosłem. Ręcznie robione mydła osiągają w obecnych czasach rangę sztuki użytkowej, cenionej na całym świecie. Produkcja kosmetyków naturalnych w tym mydeł, jest kwestią nie tylko mody ale również dobrego wyglądu, samopoczucia  a także niemałej satysfakcji.

 

Czym jest mydło ?

Wzór mydła jest zadziwiająco prosty:

 

Tłuszcz + Woda + Wodorotlenek sodu ( NaOH)  = Mydło

Należy jednak pamiętać, że w mydle najważniejsze są proporcje aby proces zmydlania zaszedł w sposób prawidłowy, a powstałe mydło było delikatne dla skóry.

Nieodpowiednie proporcje, brak wiedzy dotyczący poszczególnych składników może spowodować, że elektem będzie żrące mydło nie nadające się do użytku.

Aby dokładnie poznać arkana produkcji mydeł, musimy zacząć od podstawowych informacji.

Najważniejszą informacją podczas produkcji mydeł metodą tradycyjną jest wiedza na temat ilości zmydlania czyli saponifikacji (SAP) poszczególnych tłuszczów.

 

Co to jest wartość saponifikacji i dlaczego to takie ważne?

W każdym tłuszczu poddanym działaniu wodorotlenku sodu zachodzi reakcja zmydlania czyli saponifikacja.  Jednak od tego czy reakcja zaszła prawidłowo i czy nastąpiło pełne zmydlenie wodorotlenku sodu czyli  frakcja zmydlania zależy czy mydło będzie bezpieczne i zdrowe dla skóry czy przeciwnie. 

Poprawność całej reakcji zależy od proporcji olejów i wodorotlenku sodu. Jeśli użyjemy zbyt dużo wodorotlenku sodu, pewna jego część pozostanie w swojej żrącej formie  (nie zareaguje w pełni z tłuszczem) co sprawi, że mydło będzie żrące i nie będzie nadawało się do bezpiecznego stosowania.

Warto wiedzieć, że każdy rodzaj oleju posiada swoją wartość saponifikacji, dzięki której można obliczyć ile potrzeba wodorotlenku sodu do pełnego zmydlenia.

Ze względu na to, ze oleje pochodzą z różnych krajów, różnych upraw oraz są przechowywane w odmiennych warunkach, wartość saponifikacji może wahać się o kilka procent. Dlatego też warto założyć margines bezpieczeństwa i dodać około 3-5 % tłuszczu więcej niż wychodzi z obliczeń wartości zmydlania. Ten naddatek tłuszczu pojawi się w mydle jako tłuszcz niezmydlony (superfat) , który zawsze powinien wystąpić w mydle jego celem jest zabezpieczenie przed niezmydlonym wodorotlenkiem sodu.  Pamiętajmy jednak aby nie przesadzać z nadmierną ilością oleju, gdyż mydło stanie się zbyt miękkie.

Wartość saponifikacji czyli liczbę zmydlenia znaleźć można w większości książek dotyczących produkcji mydeł. Poniżej opisane zostały właściwości olejów kosmetycznych w mydłach oraz ich wartości SAP.

Jak obliczyć liczbę zmydlania dla poszczególnych olejów ?

Oto prosty wzór umożliwiający obliczenie wartości zmydlania dla NaOH. Pozwala on na obliczenie ile potrzebne będzie NaOH.

Ilość tłuszczu (w gramach) x Wartość saponifikacji dla tego tłuszczu :1000 = ilość NaOH

Przykład obliczający wartość saponifikacji dla 500 g oleju kokosowego.

Olej kokosowy ma wartość SAP 178

Ilość jaką chcemy użyć to 500 g

Obliczenie : 500g x 178 : 1000 = 89 g NaOH

Nasze działanie może wyglądać inaczej :

500 g x 0,178 = 89 g NaOH

Jeśli mydło robimy z kilku olejów. Obliczamy do każdego oleju osobno wartość zmydlania a następnie dodajemy te wartości.

Wiemy już ile NaOH będzie potrzebne. Zachodzi teraz kwestia ilości wody do ługu.

Tworząc ług (woda + NaOH ) najbezpieczniej wybrać podwójną ilość wody w stosunku do wodorotlenku sodu. Jeśli wodorotlenku sodu mamy dodać 89 g, przygotujmy 178 g wody. Oczywiście ilość wody mogłaby być mniejsza i występować w stosunku 1 : 1 z NaOH  ale wystąpi większe ryzyko stworzenia mydła o zbyt wysokim pH.

Pamiętajmy, że zawsze dodajemy NaOH do wody, a nie odwrotnie. Ta kolejność jest ważna, nie należy jej zmieniać!

 

Tłuszcze w mydle – wybór nieoczywisty

Różnorodność olejów i maseł jakie możemy użyć przy produkcji mydła jest oszałamiająca. Każdy olej ma określone właściwości i oddziaływanie na skórę naszego ciała. Niektóre są doskonałe dla cery suchej, spękanej inne złagodzą objawy trądziku czy pomogą w zachowaniu równowagi lipidowej naskórka przy cerze tłustej.

Jednak w przypadku produkcji mydeł metodą tradycyjną musimy wziąć pod uwagę nie tylko właściwości samych olejów ale także zachować ich odpowiednią proporcję do ilości ługu oraz dobierać poprawne kombinacje poszczególnych tłuszczów w masie mydlanej. Od tego bowiem, będzie zależało jakie mydło wyprodukujemy.

Od proporcji oraz zastosowania odpowiednich składników zależą przyszłe cechy mydła :

 - twardość

- działanie pielęgnacyjne

- kremowość

- działanie oczyszczające

- oddziaływanie na skórę

Warto wiedzieć, ze olej w mydle nie lubi samotności. O ile oleje stosowane bezpośrednio na skórę mogą być używane samodzielnie, o tyle w przypadku mydeł, warto zastosować przynajmniej dwa oleje zmieszane w odpowiednich proporcjach.

Jeśli zatem chcemy stworzyć swoje własne receptury mydlane, warto skorzystać z kalkulatora mydlanego, który w prosty i szybki sposób obliczy ilość NaOH w naszej recepturze, dodatkowo wskaże czy mydło będzie się dobrze pienić, czy jego właściwości pielęgnacyjne będą na wystarczającym poziomie i czy w pełni zaspokoi oczekiwania naszej skóry.

Oto link do przykładowego kalkulatora mydlanego : http://www.thesoapcalculator.com

I tak olej kokosowy choć pielęgnuje skórę idealnie nie nadaje się jako jedyny składnik mydła w kostce. Powstałe mydło jest zawsze twarde, mało lub w ogóle się nie pieni, działa wysuszająco na naskórek. Wystarczy jednak do oleju kokosowego dodać oliwę z oliwek aby mydło nabrało łagodności, piany i stało się doskonałym mydłem pielęgnującym.

Oto oleje najczęściej stosowane w produkcji mydeł z podanymi wartościami saponifikacji ( SAP)

Olej kokosowy -  Często stosowany w mydłach. Sprawia, że mydło jest twarde dobrze się pieni. Doskonale współgra w mydle z innymi olejami. Ma dobre właściwości myjące, oczyszczające. Może być stosowany w ilości około 35 %. Osoby o wrażliwszej skórze, skłonnej do przesuszeń, powinny zmniejszyć jego ilość do 25 %  Wartość SAP 178

Olej z pestek moreli – Olej ten stosowany jest jako dodatek do mydeł w ilości około 10-15 %. Ma dobre właściwości pielęgnacyjne jednak nadmiar oleju w mydle powoduje, że mydło mało się pieni, staje się zbyt miękkie i maziste. Wartość SAP 135

Masło kakaowe – Pozwala stworzyć bardzo twarde, odżywcze mydła. Tworzy bardzo słabą, niestabilną pianę. Jest doskonałym dodatkiem odżywczym do luksusowych mydeł. Zalecana ilość w formule do 15 %. Wartość SAP 137

Oliwa z oliwek – Stosowana w mydłach od wieków. Jeden z najpopularniejszych i najbardziej klasycznych olejów przy produkcji mydeł. Oliwa z oliwek jest podstawą mydeł  kastylijskich i marsylskich. Mydła z jej udziałem są delikatne, kremowe, łagodne dla skóry. Tworzy delikatną, kremową pianę, bardzo wydajne, odżywcze mydła. Może być stosowana w 100 % jako składnik tradycyjnego mydła kastylijskiego, będzie to jednak mydło bardzo miękkie i maziste. Powszechnie w mydłach stosowana w ilości około 50 % Wartość SAP 134

Olej babassu –  Bogaty w kwasy tłuszczowe, doskonale nadaje się do produkcji wysokiej jakości, luksusowych mydeł o doskonałej pielęgnacji i nawilżeniu. Dodatek oleju babassu sprawia, że mydło jest twarde, kremowe, delikatne, dobrze się pieni. Zalecana ilość w recepturze poniżej 30 %. Wartość  SAP 179

Olej rzepakowy  To bardzo dobry, tani olej, powszechnie dostępny. Jego dodatek sprawia, że mydło działa odżywiająco i nawilżająco na skórę. Sprawia, że mydło jest kremowe i dobrze pieniące się mydła. Olej rzepakowy powoduje, że proces zmydlania zachodzi wolniej. Jest często stosowany w przypadku produkcji wielokolorowych mydeł typu Swirl. Wartość SAP 132

Olej avocado -  Do zastosowania w mydłach w ilości około 10 – 15 % . Ma działanie nawilżające i odżywcze dla skóry. Jego nadmiar może spowodować, że mydło będzie zbyt miękkie. Jednak dodanie optymalnej ilości tego oleju sprawi, że mydło będzie odżywcze i bogate w witaminy. Wartość SAP 133

Masło shea – Zalecane zastosowanie w mydłach w ilości do 10 %. Jest dobrym składnikiem dającym mydłom właściwości nawilżające i pielęgnacyjne. Jego nadmiar jednak sprawia, że mydło będzie zbyt miękkie z niewielką ilością piany. Wartość SAP 128

Olej rycynowy -  Olej o właściwościach nawilżających i odżywczych. Ceniony składnik mydeł. Choć jego zalecana  ilość w mydłach  to 3- 5 %. W takiej ilości sprawi, że mydło będzie doskonale się pienić. Piana będzie stabilna i kremowa. Dodanie zbyt dużej ilości sprawi, że mydło będzie miękkie i maziste. Często stosowany do produkcji mydeł, szamponów w kostce do pielęgnacji włosów. Wartość SAP 128

Olej ze słodkich migdałów –  Lekki olej nadający się do produkcji nawilżających, delikatnych mydeł. Zalecana ilość oleju w mydłach do 25 %. Wartość SAP 136

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl