Olej Rycynowy - Castor

Jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w kosmetyce. Wytwarzany z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym. Olej rycynowy zawiera dużą ilość witaminy E oraz kwasy omega 6. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa regenerująco i wspomaga walkę z efektami starzenia. Doskonale wpływa na kondycje włosów, skóry, paznokci oraz rzęs i brwi. Pomaga w zwalczaniu rozstępów, natłuszcza przesuszoną skórę, kondycjonuje zmęczone, przesuszone włosy.

Olej Rycynowy Ecoflores jest rafinowany o przeznaczeniu kosmetycznym, jego jakość zapewnia tworzenie kosmetyków o większej trwałości i stabilności.

Skóra :

Olejek rycynowy jest olejem dość ciężkim i gęstym. Jest doskonałym środkiem regenerującym do suchej,  zrogowaciałej i spękanej skóry pięt, łokci i kolan. Wystarczy codziennie wcierać kilka kropli oleju rycynowego w przesuszone obszary skóry. Olej rycynowy z powodzeniem można stosować na rozstępy, drobne ranki lub blizny. Ma działanie odbudowujące i zasklepiające ranki. Działa dobroczynnie w walce z wypryskami wywołanymi trądzikiem.  W przypadkach stosowania oleju na ściśle określone miejsca zaleca się nawilżenie wacika lub patyczka kosmetycznego i pocierania nim miejsc na skórze, które chcemy zregenerować. W przypadku silnie przesuszonej skóry pięt, przygotuj specjalną maskę z masła shea oraz oleju rycynowego. Owiń stopy folią i włóż grube skarpetki. Pozostaw na całą noc.

Olej rycynowy można również dodać do balsamu lub kremu do ciała aby wzmocnić działanie regeneracyjne i odżywcze Twojego kosmetyku.

Olej rycynowy jest także popularnym i tanim środkiem do odżywienia, nawilżenia i wzmacniania płytki paznokcia oraz skórek wokół paznokci. Wystarczy wmasowywać niewielką ilość oleju w skórki  każdego wieczora przed snem, a po kilku tygodniach będziesz pozytywnie zaskoczona efektem.

Olej rycynowy dodawany jest do wielu kosmetyków takich jak olejki do masażu, olejki do kąpieli, szminki i błyszczyki do ust. Ma również szerokie zastosowanie w produkcji mydeł metodą na zimno ze względu na swoje właściwości pianotwórcze.

Włosy :

Olej rycynowy jest przede wszystkim znany ze swojego dobroczynnego działania na włosy. Olej rycynowy można dodać w niewielkiej ilości do szamponu lub do masek i odżywek do włosów.

Aby odżywić zniszczone, wysuszone i rozdwojone końcówki włosów, można nakładać  na nie niewielką ilość oleju rycynowego.

Olej rycynowy może być również dodatkiem do wielu domowych masek do włosów np. z dodatkiem żółtka i soku z cytryny.

Olej ten ma naturalne właściwości przyciemniające włosy. Wnikając w łuski włosa nawilża jego strukturę powodując przyciemnienie włosa. Aby ograniczyć właściwości przyciemniające oleju, wystarczy dodać kilka kropli soku z cytryny przed nałożeniem na włosy.

Regularne stosowanie oleju rycynowego jako dodatku do włosów sprawia, że włosy stają się silniejsze, grubsze, bardziej puszyste, miękkie i lśniące.

Brwi i rzęsy  :

Wzmacnianie i przyciemnianie brwi i rzęs za pomocą oleju rycynowego znane i stosowane było już przez nasze prababki. Sosowany regularnie sprawia, że włoski stają się ciemniejsze, grubsze i dłuższe. Wystarczy niewielka ilość olejku nałożyć na końcówki rzęs lub brwi przy pomocy szczoteczki do rzęs. Pamiętajmy !!! Przy nakładaniu oleju trzeba uważać aby olej nie dostał się do oka, w przeciwnym przypadku może podrażnić spojówki, wywołać łzawienie, podrażnienie i pieczenie oka. W takiej sytuacji należy przemyć oczy ciepłą wodą.

Dodatkowe informacje :

Rafinowany

Przeznaczenie : kosmetyczne

Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu.

Nie wystawiać na bezpośrednią ekspozycję słoneczną.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl