Alkohol cetylowy

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,00 zł 3.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: Alk.cetyl

Opis

Alkohol cetylowy –  Cetyl Alcohol

Kraj pochodzenia: Malezja

Data ważności: grudzień 2019 r., kwiecień 2022 r.

CAS: 36653-82-4

Biała krystaliczna masa w formie granulek. Rozpuszczalna w tłuszczach i alkoholu, nie rozpuszczalna w wodzie i glicerynie. Często stosowany jako emulgator i stabilizator w formułach kosmetycznych.

Emulgator główny w emulsjach W/O ( woda w oleju ) oraz jako emulgator pomocniczy w formułach O/W ( olej w wodzie)

Stabilizuje emulsje, zapobiega rozwarstwianiu, utrzymuje jej gładkość, odpowiednią gęstość i puszystość. Sprawia, że poszczególne substancje zawarte w kremach, balsamach, masłach łączą się w aksamitną, jednorodną, masę.

Pełni funkcję emolientu – kosmetyk z dodatkiem alkoholu cetylowego bardzo dobrze się wchłania, sprawiając, że skóra jest nawilżona, aksamitna, miła w dotyku. Daje poczucie komfortu na skórze.

Działa nawilżająco, pielęgnacyjnie na skórę, nie wysusza, nie powoduje podrażnień nawet w przypadku skóry wrażliwej. Ma działanie zmiękczające i wygładzające.

W szamponach jako dodatek zmiękczający do włosów oraz stabilizator piany. W maskach i odżywkach do włosów pełni funkcję zagęszczającą a także pielęgnacyjną, utrzymującą prawidłowe nawilżenie włosów.

Alkohol cetylowy nie podrażnia i nie wysusza skóry. Polecany jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych również do cery wrażliwej i ze skłonnościami do podrażnień.

Sugerowane zastosowanie w recepturach kosmetycznych 1-5 %

Temperatura topnienia około 50°C.

Przepisy na mydełka

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl