Olejek eteryczny Lawendowy 50 ml Organiczny

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 64,00 zł 64.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: Ol. eter.law.50

Opis

Olejek eteryczny organiczny LAWENDA Ecoflores 50 ml

INCI: Lavendula angustifolia herb oil

Farmakopea: Ph. Eur. 

Termin ważności: 2021-10, 2021-11

Kraj pochodzenia: Bułgaria, Francja

Przeznaczenie: kosmetyczne

Do stosowania zewnętrznego

Zawiera: Linalool, Limonene

Olejek eteryczny pozyskiwany z ziela (świeże kwiaty ścięte wraz z łodygą) lawendy wąskolistnej w procesie destylacji z wykorzystaniem pary wodnej (Lavandula angustifolia) charakteryzuje się intensywnym zapachem i aromatem lawendy.

Naturalny olejek lawendowy Ecoflores pochodzi z niewielkich manufaktur w Bułgarii i Francji, zajmujących się uzyskiwaniem najwyższej jakości olejków eterycznych poczynając od ekologicznej uprawy kwiatów, poprzez ich zbieranie i uzyskiwanie surowca końcowego w formie olejku eterycznego.

Olejek lawendowy często stosowany w aromaterapii ze względu na udowodnione naukowo właściwości terapeutyczne, uspokajające, relaksujące, antydepresyjne i przeciwlękowo. Zapach lawendy relaksująco na ciało i umysł, poprawia nastrój, odpręża i likwiduje zmęczenie. Wykorzystywany w medycynie i kosmetyce ze względu na właściwości antyseptyczne, odkażające, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i poprawiające ukrwienie naskórka. Doskonały na ból głowy i migrenę, pomaga na bezsenność, zmniejsza napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie. Również idealnie sprawdza się jako dodatek do kosmetyków o działaniu relaksującym.

Olejek lawendowy skutecznie działa jako dodatek do pielęgnacji naskórka łagodząc drobne podrażnienia i zaczerwienienia, przyspiesza gojenie ran i oparzeń, także słonecznych. Doskonale sprawdzi się przy problemach skórnych cery tłustej i mieszanej, ograniczając wydzielanie sebum, nie zatyka porów, łagodzi objawy i zapobiega tworzeniu trądziku. Wykazuje działanie odmładzająco i wpływa na zmniejszenie zmarszczek blizn i rozstępów. Stosowany także przy egzemie, grzybicach i stanach zapalnych skóry. Pomaga również w leczeniu dolegliwości skóry głowy jak łupież, łuszczyca, osłabione, przetłuszczające się włosy.

Ze względu na właściwości antyseptyczne zaleca się inhalacje przy przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli, infekcjach górnych dróg oddechowych jak katar, zapalenie zatok i gardła. Wykorzystanie kilku kropli do kąpieli lub masażu działa łagodnie przeciwbólowo przy reumatyzmie, migrenie, bólach mięśni i menstruacyjnych.

Odstrasza mole, komary i inne owady oraz łagodzi objawy ich ukąszeń. Posiada najbardziej wszechstronne zastosowanie ze wszystkich olejków eterycznych.

Zastosowanie:

Olejek eteryczny lawenda można stosować bezpośrednio na skórę – punktowo – na drobne ranki, pryszcze czy ukąszenia owadów. Masaż olejkiem lawendowym -  wystarczy dodać kilka kropli olejku do oleju lub masła nośnego. Jako dodatek do szamponów, olejek do kąpieli.

Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do kremów, balsamów, maseł oraz mydeł zarówno z bazy mydlanej jak i tradycyjnych sodowych produkowanych metodą na zimno.

Doskonały jako dodatek do odświeżacza powietrza i domowych detergentów.

Przeciwskazania

Nie należy stosować olejku w przypadku alergii na jakikolwiek jego składniki. Nie zaleca się stosowania olejku przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Może wywołać alergię u dzieci i niemowląt

Poniżej znajdziecie Państwo komplet dokumentacji do pobrania.

 

Przepisy na mydełka
Muszelki przepis YouTube

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl