Olej laurowy nierafinowany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 23,00 zł 23.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: Ol.laur.

Opis

Olej laurowy nierafinowany, wawrzynowy

INCI: Laurus Nobilis Fruit Oil

Kraj pochodzenia: Turcja

Data ważności: sierpień 2020 r. 

Olej laurowy znany również jako olej wawrzynowy pozyskiwany jest z owoców – jagód wawrzynu szlachetnego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach basenu morza śródziemnego, a także w rejonach Afryki Północnej oraz Azji Zachodniej.

Olejek laurowy charakteryzuje się dość intensywnym zapachem i zielonym kolorem. Jest podstawowym i niezbędnym składnikiem znanego na całym świcie mydła Aleppo.

Posiada silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa antyseptycznie, dlatego polecany jest do cery trądzikowej i przetłuszczającej się. Może być stosowany punktowo na wypryski trądzikowe, oraz miejsca ukąszenia owadów.

Działa antygrzybiczne, posiada  właściwości nawilżające i regenerujące. Doskonale sprawdzi się jako środek pielęgnujący do stóp w szczególności jako środek pielęgnujący na noc.

Doskonale sprawdza się w procesie wspomagania leczenia i zapobiegania łupieżowi. W tym celu warto wmasować niewielką ilość oleju laurowego w skórę głowy na około 1 godzinę przed myciem włosów. Regularne stosowanie oleju laurowego wpływa również na porost włosów i ich zdrowszy wygląd.

Olej laurowy jest bardzo gęsty. W temperaturze pokojowej przybiera postać stałą, gęstej pasty. Po lekkim podgrzaniu przyjmuje postać płynną. Olej laurowy posiadając w swoim składzie wiele olejków eterycznych i substancji aktywnych a także chlorofil, który działa dobroczynnie na naszą skórę, pobudza komórki skóry do aktywności.

Olej wawrzynowy zawiera dużą ilość olejków eterycznych i substancji aktywnych, dlatego może podrażniać skórę lub działać alergizująco na osoby o szczególnie wrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii. Nie zaleca się stosowania oleju laurowego w skoncentrowanej postaci.

Ze względu na silne oddziaływanie na skórę i możliwość podrażnień zaleca się stosowanie oleju laurowego wcześniej zmieszanego z innym olejem bazowym lub masłem kosmetycznym.

Sugerowane maksymalne stężenie oleju laurowego powinno wynosić do 50 %  w gotowym do użycia kosmetyku.

Działanie :

Antybakteryjne

Antygrzybiczne

Nawilżające

Odżywcze

Gojące i łagodzące

Zalecany jako środek antygrzybiczny,  wspomaga leczenie łupieżu i łuszczycy 

Olej laurowy pakowany jest w  plastikowe słoiczki z zakrętką.

Przechowywać  w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

 

Oleje kosmetyczne i masła kosmetyczne do mydeł tradycyjnych Poradnik Ecoflores

  

Mydła na zimno Poradnik

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl