Mleczan sodu

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,00 zł 4.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: Mleczan

Opis

MLECZAN SODU 60%

INCI: Sodium lactate, Aqua

CAS: 867-56-1, WE: 212-762-3

Data ważności/nr partii:

26-02-2021 / 1902004089

28-11-2021 / 1911002815

Kraj pochodzenia: Holandia

Mleczan to 60% roztwór soli sodowej kwasu L-mlekowego powstająca podczas naturalnej fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego w naskórku NMF (Natural Moisturizing Factor), odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniego bilansu wodnego skóry.

Działa silnie nawilżająco na naskórek, podnosi jego nawilżenie aż do 90% ujędrnia, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ze względu na silne właściwości nawilżające jest idealnym dodatkiem do każdego kosmetyku – balsamu, kremu, szamponu, maski do włosów, maseczki do twarzy. Jako składnik formulacji  kosmetycznych powoduje ich zakonserwowanie. Polecany do każdego rodzaju cery. w szczególności suchej i trądzikowej.

Stosowany jako regulator PH kosmetyków, podnosi poziom PH substancji, obniżając ich odczyn kwasowy, neutralizuje kwasy (kwas mlekowy, glukonolakton, kwas laktobionowy). Mleczan sodu to doskonały zamiennik wodorowęglanu sodu.

Stosowany do gotowych płynów takich jak żele do ciała, szampony, płyny do mycia naczyń wzmacnia ich działanie nawilżające, obniża działanie drażniące (w przypadku chemii gospodarczej) oraz działa łagodząco na skórę.

Może zastępować w recepturach kosmetycznych glicerynę, zapobiegając lepkości kosmetyku, dając efekt lekkiej konsystencji.

Mleczan ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, w połączeniu z kwasem mlekowym normalizuje proces keratynizacji i polecany jest do stosowania jako dodatek do kosmetyków przeciwtrądzikowych.

Sól sodowa kwasu mlekowego obniża produkcję tyrozynazy, dzięki czemu posiada również właściwości rozjaśniające, wspomagające w usuwaniu przebarwień po nadmiernych kąpielach słonecznych, plam starczych, piegów. Polecany do kosmetyków przeciwstarzeniowych i do regeneracji skóry.

Stosowany w domowej produkcji mydeł  ( CP) zwiększa ich działanie nawilżające, zapobiega ich wysuszeniu i zmniejsza pękanie kostek mydlanych. W przypadku zastosowania mleczanu w mydle, dodajemy go na samym końcu procesu zmydlania,  tuż przed przelaniem gotowej masy do formy.

Zastosowanie:

- dodatek do gotowych kosmetyków – żeli, balsamów, szamponów, masek do włosów, płynów do naczyń o działaniu nawilżającym, łagodzącym, zapobiegającym nadmiernemu wysuszeniu naskórka

- dodatek do ręcznie robionych mydeł tradycyjnych ( mydła na zimno )zapobiegający pękaniu kostek mydlanych, zwiększeniu działania nawilżającego.

- dodatek do kosmetyków własnoręcznie robionych typu hand made jako dodatek zwiększający działanie nawilżające.

- zamiennik gliceryny w recepturach, sprawiający, że emulsja jest lżejsza, bez uczucia lepkości.

- dodatek do kosmetyków przeciwtrądzikowych ze względu na działanie antybakteryjne, przeciwzapalne.

- dodatek do masek do twarzy i ciała, utrzymujący nawilżenie i komfortowe uczucie podczas stosowania.

- dodatek obniżające ph. Obniża odczyn kwasowy kosmetyków.

- ze względu na właściwości bakteriostatyczne posiada działanie konserwujące i przedłużające żywotność kosmetyków.

Stosowanie :

1-5 % w kosmetykach

0, 5 % w celu obniżenia Ph kosmetyku

Substancja przezroczysta, lekko żółtawa, bez zapachu lub o słabym zapachu, rozpuszczalna w wodzie.

Przechowywanie: W temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy chronić przed bezpośrednim dostępem powietrza, wilgoci oraz światła.


Przepisy na mydełka

Twarda pianka z bazy kremowej mydlanej Ecoflores

Mrożona Malina przepis na suflet kąpielowy Ecoflores

 

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl