Gliceryna roślinna 5 kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 55,00 zł 55.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: GLICERYNA.ROS.5KG

Opis

GLICERYNA ROŚLINNA 5 kg

INCI: Glycerin

Data ważności: 1 grudnia 2019 r.

Produkt o jakości farmaceutycznej oraz kosmetycznej.

Gliceryna ze sklepu EcoFlores jest produktem zupełnie bezbarwnym, bezwonnym oraz niewykazującym właściwości toksycznych.

Gliceryna inaczej nazywana glicerolem to alkohol trójwodorotlenowy, otrzymywana głównie z tłuszczów pochodzenia roślinnego (olej kokosowy i palmowy) oraz warzyw i owoców, w których składnik ten występuje naturalnie. Jej uzyskanie możliwe jest także z wykorzystanie tłuszczu zwierzęcego, do innej grupy należy gliceryna syntetyczna pozyskiwana z propylenu wytwarzanego z benzyny. Jest bezbarwną cieczą o gęstej konsystencji nie posiada barwy i zapachu. Szybko rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Wykazuje silne właściwości regenerujące i lecznicze, posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce, wykorzystywana jest w produkcji różnego rodzaju preparatów do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów.

Gliceryna roślinna 99,5 % o jakości kosmetycznej i farmaceutycznej.

  • Bezbarwna
  • bezwonna
  • nietoksyczna
  • oleista konsystencja i duża lepkość. 

Właściwości gliceryny

Gliceryna roślinna jest stosunkowo tanim surowcem wykorzystywanym do produkcji kosmetyków, w składzie najczęściej wymieniana jest po wodzie. Do czego służy? Ma działanie nawilżające, doskonale wpływa na konsystencję - zapobiega ich wysychaniu i krystalizacji w niskich temperaturach. Czysta gliceryna kosmetyczna bardzo dobrze miesza się z wodą w każdej proporcji, nie rozpuszcza się wtłuszczach. Ma szerokie zastosowanie szczególnie w preparatach do skóry suchej, popękanej i zrogowaciałej. Głęboko nawilża, wygładza i uelastycznia powierzchnię skóry oraz przenika do głębszych warstw naskórka. Gliceryna w stężeniu 3-20 % nawilża skórę, zatrzymując wodę w warstwie rogowej naskórka. Większe stężenie: 30-40 % w produkcie pielęgnacyjnym jest niewskazane ze względu na możliwość odwodnienia i wysuszenia naskórka.

To także niezastąpiony preparat wielu składników poprawiających kondycję skóry, zapewnia skuteczną ochronę przed szkodliwymi czynnikami atmosferycznymi, dodatkowo wspiera funkcjonowanie lipidów skórnych. Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym (wiążącym wodę) wykorzystywana jest do produkcji kremów, balsamów, maści, maski do włosów, mydła.

Zastosowanie w kosmetyce

Gliceryna ze względu na swoje cenne właściwości stanowi bazę do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla każdego rodzaju skóry. Najczęstsze zastosowanie gliceryny roślinnej w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji w domu to:

  • kremy i balsamy nawilżające do ciała - działają 24h, skóra jest elastyczna i głęboko nawilżona;
  • preparaty do włosów - szampony, odżywki, maski - odbudowuje osłabioną strukturę włosa, wygładza rozdwojone końcówki i zapobiega wypadaniu włosów;
  • kremy do rąk i stóp - łagodzi podrażnienia, otarcia i odciski, wygładza spierzniętą skórę, zapewnia głębokie nawilżenie mocno wysuszonej skóry.


Przepisy na mydełka

 

Twarda pianka z bazy kremowej mydlanej Ecoflores

Mrożona Malina przepis na suflet kąpielowy Ecoflores

mogą Cię również zainteresować

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl